Hírek

2024.05.26 10:0

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
 
 

CsaládállításBert Hellinger megfigyelte, hogy testi-lelki betgségeinket, nehézségeinket, kapcsolati problémáinkat nem mindig lehet csak a saját életünk eseményei alapján megérteni. Sorsunk összekapcsolódik családunk tagjainak sorsával. Szondi Lipót említi először a családi tudattalan fogalmát: Mintha lenne valami láthatatlan kapcsolat, mint egy közös családi lélek, amelynek mindenki tagja, aki a családhoz tartozik, a fogantatás pillanatától kezdve, akár tudunk a létezéséről, akár nem. Ez a családi tudattalan meghatározza fontos választásainkat (barátok, párkapcsolat, hivatás, betegségek, halál), anélkül, hogy tudnánk róla ("kényszersors").


Bert Hellinger és munkatársai a családra, mint élő rendszerre tekintettek, és ugyanúgy, mint más rendszerekben megfigyelték, hogy ha a rendszer bármelyik tagjával történik valami, az kihatással van az egészre. Mintha az ősök fel nem dolgozott érzései, átélt nehéz élményei mutatkoznának meg a később született családtagok sorsán keresztül, a rendszer így próbálja "kijavítani" sérüléseit. 

Hellinger által megfigyelt, a családi lélekben uralkodó alaptörvények, a szeretet rendjei:

 • Az odatartozás joga: Minden családtagnak egyenlő joga van az odatartozásra, bűntetlenül senkit nem lehet kizárni, kitagadni vagy elfelejteni. Ha valakinek sérül az odatartozás joga, a családi lelkiismeret hatására egy másik családtag fogja helyettesíteni a kirekesztettet, úgyszólván jóvátételként, nehéz sorsának vagy nehéz érzéseinek átvételével, megismétlésével. A kizárások általában a kizárt személyhez vagy sorsához kapcsolódó nehéz érzések (fájdalom, szégyen, harag…) következtében keletkeznek.

 • A hely törvénye: Mindenki csak a saját helyén élhet jó életet. Azt, aki előbb volt jelen a rendszerben, a családban, azt elsőbbség illeti meg azzal szemben, aki később érkezett. Saját helyünket két fontos dolog jelöli ki: egyrészt a szüleinkhez képest elfoglalt helyünk: A Szülő a Nagy, mi vagyunk a Kicsi; másrészt a testvérsorban elfoglalt helyünk, minden megfogant testvérünk számít, függetlenül attól, hogy megszülethetett-e.

 • Adok-kapok egyensúlya: Az adásnak és elfogadásnak mindig ki kell egyenlítődnie. Az adás és elfogadás felnőttek között egyenrangúan működik. Ha valakitől kapok valami jót, akkor azt mindig viszonoznom kell, és mindig egy kicsivel több jót kell visszaadnom. Ez működik a párkapcsolatban is, ez tartja fenn a párkapcsolatot. Ha valakitől negatív dolgot kapok, azt is viszonoznom kell, de ebben az esetben egy kicsivel kevesebbet kell visszaadnom. Az adok-kapok a Szülő–Gyermek kapcsolatban érvénytelen, itt mindig a Szülő ad, a Gyermek kap és saját gyermeke felé adja tovább, amit kapott. Ilyenkor az adás az élet továbbadásának irányát követi.

A családállítás módszere térben láthatóvá teszi a láthatatlan családi kapcsolatokat és azok hatását a jelen életünkre. Képes megmutatni, hogy aktuális problémáink hogyan kapcsolódnak múltbeli eseményekhez, családi rendszerünk "sérüléseihez", megmutatja, "ki hiányzik?", "ki nem kapta meg a neki járó helyet, tiszteletet?". A kapcsolódás megismerése, elfogadása pedig képes elindítani a változást, a probléma oldódását.


Milyen problémák esetén érdemes a családállításra gondolni:

Olyan ismétlődő vagy tartósan fennálló problémáknál, ahol nem találom a megoldást. Néhány példa:

 • Testi, lelki betegségek okainak megértése
 • Meddőség, gyermekvállalási problémák családi háttere
 • Állandó vagy visszatérő szorongás, félelem, bűntudat, harag
 • Önbizalomhiány
 • Önelfogadás problémája
 • Függőségek családi háttere (Dohányzás, alkoholproblémák, egyéb)
 • Súlyprolémák
 • Kapcsolati problémák: szülőkkel, gyermekünkkel, munkahelyen
 • Párkapcsolati nehézségek
 • Veszteségek elfogadásának nehézségei, elhúzódó gyász
 • Miért nem találok rendes állást?
 • Miért nincs soha pénzem?
 • Miért nincs elég időm?

Aki még nem áll készen, hogy saját problémáján dolgozzon, hasznos tapasztalatokat szerezhet  a csoportos állításokon segítő részvevőként. A családállításokon szerzett tapasztalatok szerint mások problémáinak megoldása közben is komoly belső változások indulnak el a résztvevőkben, melyek előkészítik, segítik saját nehézségeik megértését, megoldását.

A következő csoportos alkalom időpontjáról itt tájékozódhat.


A családállítás önismereti módszernek tekinthető, nem minősül sem pszichoterápiának, sem nem-konvencionális eljárás alkalmazásának.

Honlap készítés