Hírek

2024.08.25 10:0

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Fülakupunktúra

A Fülakupunktúra a Hagyományos Kínai Orvosláson (HKO) alapszik, amely egy teljes diagnosztikus és terápiás rendszer. Célja a megelőzés!

Az egészség: egy dinamikus egyensúlyi állapot, amellyel az élő szervezet folyamatosan képes a változó körülményekhez való alkalmazkodásra.

Meridiánok

A HKO alapja, hogy a vér és nyirokkeringésen, valamint az idegrendszeren kívül létezik még egy energia és információ továbbító hálózat a szervezetben, melyet meridiánoknak neveznek. A meridiánok és a bőr metszéspontjain találhatóak az akupunktúrás pontok, melyeknek tűvel, nyomással, esetleg moxával való ingerlése megfelelően végezve segíti az egyensúly helyreállítását a szervezetben.

Chi

Minden mozgás és változás alapja, a kínaiak felfogása szerint maga az élet isteni lényege. A meridiánokban folyamatosan kering, betölti az egész testet, védelmezi, fenntartja az állandóságot, melegíti a testet.  A betegségek  kialakulása a Chi keringésének zavarával függ össze, ha valami akadályozza a Chi áramlását, az akadály előtt pangás, többlet keletkezik, az akadály mögött viszont hiány. A gyógyítás célja a Chi áramlásának kiegyensúlyozása.

Yin és Yang

A Chi (energia) két ellentétes, de egymást kiegészítő, és egymás nélkül nem létező két minősége. Jelképe a Monada:


Yin

Yang

Sötét

Világos

Hideg

Meleg

Nedves

Száraz

Tél

Nyár

Éjszaka, éjfél

Nappal, dél (napszak)

Észak

Dél (irány)

Hold

Nap

Alsó

Felső

Belső

Külső

Férfi

Befogadó

Megtermékenyítő

Tápláló

Védelmező

Anyaföld

Égbolt

Passzívitás, nyugalom

Aktívitás, mozgás

Üres, gyenge, lassú

Tele, erős, gyors

Anyag

Energia

 

 

 

5 elem - 5 fázis - 5 mozdulat

A HKO összefüggéseink rendszere, mely modellezi az események dinamikáját. Szimbólumokkal fejezi ki a hozzá tartozó jelenségek jellegét. Az 5 elemmel képesek vagyunk leírni az emberi test és lélek működését valamint a körülöttünk levő világot egyaránt: az egyes szerveket, azok egymáshoz való viszonyát, a szervek és érzelmek kapcsolatát, a betegségeket, az emberi élet szakaszait, az évszakok, napszakok váltakozását. Emellett a kapcsolatot is segít észrevenni: hogyan hatnak szervezetünkre az érzelmek,  a különböző ízű és színű ételek, az évszakok változása, vagy az időjárás stb.


Bennünk és körülöttünk egyaránt minden elem megtalálható.

Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait.

Az elemek között van egy tápláló (erősítő) és egy gátló (akadályozó) kapcsolat, melyek együttesen képesek kialakítani egy dinamikus egyensúlyt. Minden elem a körben utána következő elemet táplálja (pl. a fa a tüzet - külső nyilak) és az utána másodikként következő elemet gátolja (pl. a fém a fát - belső nyilak)

Minden egyes elemhez tartozik többek között egy évszak, egy napszak, egy életszakasz, egy szín, egy íz, valamint a testünk vonatkozásában egy tömör (Yin) szerv, egy üreges (Yang) szerv és egy kapcsolat a külvilággal (testnyílás). Lelki működésünket tekintve pedig minden elemhez tartozik egy érzelem.

Az 5 elemhez tartozó minőségek, szervek és folyamatok valamint a yin-yang ellentétpár viszonyát a következő ábra mutatja:


 

Fülakupunktúra

A nyugat-európai fülkezelés megalapozója dr. Paul Nogier. Kutatásai során született meg a fülakupunktúra térképe. Ő jött rá, hogy a fülünk tökéletes mikrotérképe testünknek, akár csak a tenyerünk, talpunk, nyelvünk vagy a skalpunk. Fülünk alakja egy születés előtti magzatot ábrázol az anyaméhben, melynek testi és szervi pontjai rávetíthetőek a fülre, ennek megfelelően kezelhetőek a problémás szervek.


Fülakupunktúrás addiktológia

A fülakupunktúra alkalmazása függőségben szenvedő betegek támogatására a leszokásban.

Wen honkongi tüdősebész a fülakupunktúra módszerét használta tüdőműtétekhez érzéstelenítésre, műtét utáni fájdalomcsillapításra nehéz anyagi helyzetben levő, főleg addiktológiai betegeken, és azt tapasztalta, hogy ópiátfüggő betegei a műtét után nem kívánták a szert. Ebből a megfigyelésből született az 5 NADA (National Acupuncture Detoxification Association) pont  módszere (Tüdő - Vese - Máj - "Lélek kapuja" - Szimpatikus pont).
 

Kicsi_Nagy

Az 5 pont szúrásával mérsékelhető szer utáni sóvárgás, támogatható a méregtelenítés, csökkenthető a megvonással járó feszültség és vegetatív tünetek. Emellett elősegíti, hogy a beteg az egyik függőségét ne váltsa fel egy másikra.

A 5 pont kezelése nem csak alkohol- ill. drogfüggőségben használható, hanem viselkedési függőségekben (pl. játékszenvedély) is ajánlott. Elősegíti a dohányzásról való leszoktatást, valamint segíti a fogyókúrát, ha a beteg az étkezést droghoz hasonlóan feszültségoldásra, örömszerzésre (is) használja. További információk


Fülakupunktúrás kezelés módjai:

    • Hagyományos tűvel
    • Tartós tűvel (apró tapasszal a fülre ragasztva)

 

Fülakupresszúra (ugyanazokon a pontokon)

Apró magokkal vagy mágnesgolyóval (szintén a fülre ragasztva)

Honlap készítés