Hírek

2024.05.26 10:0

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
 
 

Önismeret fejlesztése rendszerállítással

A rendszerállítás számos módon támogathatja az önismeret növekedését, a személyiség fejlődését:

Meseállítás

A mesék hatalmas mennyiségű bölcsességet tartalmaznak az emberről, a körülöttünk lévő világról, a kapcsolatokról, az élet próbatételeiről, stb. Szimbólumok formájában, a lélek számára is jól érthetően adják át az emberiség ősi tudását.


Kedvenc mesénk témája sokat elárul arról, hogy milyen nehézségek foglalkoztatnak minket, milyen problémára keresünk megoldást.

A mesék kibontása a szereplők felállításával nem csak arra ad választ, miért épp az a kedvenc történetünk, hanem képes számunkra megmutatni a mesében található rejtett útmutatást, segítséget adhat nehézségeink, problémáink megoldásához, rálátást adhat életünk egyes területeire.

Hasonló módon feldolgozhatók számunkra fontos regények vagy filmek is.


Bennünk élő férfi, bennünk élő nő

Ezek a belső alakok a lelkünkben, mint belső rendszerben, nagyon fontos szerepet játszanak, alapvetően meghatározzák, hogyan reagálunk a különböző helyzetekben.

A bennünk élő férfi (Jungnál: Animus) erősen kapcsolódik apaképünkhöz, hiszen ő életünkben az első fontos férfi. Férfiak esetében ő a mintaadó, hogyan kell férfiként, apaként viselkedni. Nők esetében annak mintája, hogy milyenek a férfiak, mi várható tőlük, hogyan kell velük szemben viselkedni, valamint ez a minta a párválasztásnál is alapvető jelentőségű. Ha a bennünk élő férfi minta sérült (apasebek), akkor nehezen kapcsolódunk a férfi minőséghez (férfiaknál önmaguk férfiként megélése, nőknél a párkapcsolat jelentősen nehezített, valamint a fiúgyermekkel való kapcsolat zavara is jelentkezhet)

A bennünk élő nő (Jungnál: Anima) hasonlóan működik.

A női és férfi (egymással ellentétes) minőség, kapcsolatuk látszólag  kibékithetetlen, mégis kapcsolatuk helyreállítása bennünk és kívülünk létfontosságú ahhoz, hogy képesek legyünk (önmagunkban és külső kapcsolatainkban) egyensúlyba kerülni, olyan módon fejlődni, amely megvédi és tiszteli az életet.

„Az emberiség jövőjét  nem  a nemzetek közötti kapcsolatok határozzák meg, hanem a nők és a férfiak közötti kapcsolatok.”  (D. H. Lawrence)

Belső gyermek

Belső gyermekünk hordozza azokat a lelki sérüléseket, amelyeket gyermekkorunkban átéltünk, leggyakrabban szüleinkkel kapcsolatban. Tökéletes szülő nem létezik, ezért mindannyian elszenvedtünk kisebb-nagyobb sérüléseket. Minél mélyebbek ezek a sérülések, annál kevésbé tudunk egészséges, rugalmas, teherbíró személyiséget kialakítani, annál nehezebben boldogulunk mindennapi életünkben. 

A bennünk élő férfi és nő valamint a belső gyermek felállítása, mint a belső rendszerünk részei, képesek megmutatni apa- és anyasebeinket, belső gyermekünk sérüléseit és elősegíti ezek feldolgozását, személyiségünk fejlődését.

Test, Lélek, Szellem

A Jóga tanítása szerint az teljes emberhez mindhárom hozzá tartozik, akkor vagyunk egészségesek, ha a Test - Lélek - Szellem hármasa harmonikus egységben van bennünk. E három rész, mint rendszer felállítása megmutatja, mennyire vagyunk egységben, valamint utat mutathat, mi nehezíti, akadályozza a harmóniát, céljaink megvalósulását, mi hiányozhat még belső és külső (kapcsolati) egyensúlyunk megtalálásához. 


Archetípus állítások

A Görög/római istenek megszemélyesítve az emberi lét egy-egy fontos aspektusát mutatják meg. Ősi tudást hordoznak az emberi életben előforduló nehézségekről, konfliktusokról, szimbolikus formában.


Sokat segíthetnek, ha olyan problémával küzdünk, amely egy konkrét istenalakhoz kötött, pl. Zeusz: hűtlenség, Héra: féltékenység, Vénusz: az élet élvezete, Hermész: kommunikáció, Déméter: anyaság, stb. Dolgozhatunk olyan istenalakokkal is, amelyek nagyon erősen vonzanak, vagy éppen túlságosan ellenszenvesek.

Hasonlóan felállítható archetípusok: a 12 állatövi jegy, a bolygók, a 7 csakra vagy a kínai 5 elem minősége.

Honlap készítés