Hírek

2024.06.23 10:0

Naptár

2024. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Gondolatok
2019.04.26 20:43

Hogyan hatnak az érzelmek egészségünkre?

Pszichoszomatikus betegségek

Az orvosi egyetemen megtanultam, hogy vannak pszichoszomatikus betegségek. Ez a szó azt jelenti hogy a lélek (=psziché) hatással van a testre (=szóma), vagyis az ide sorolt betegségek jellemzője, hogy különböző lelki folyamatok, érzelmek (pl. stessz, félelem, harag …) hatására testi panaszok, betegségek jöhetnek létre, ill. pszichés hatások a testi betegségek rosszabbodását, fellángolását eredményezhetik. Közismert például a gyomorfekély és a stressz kapcsolata.

Természetgyógyász képzésem során egyre több testi betegségről derült ki számomra, hogy szorosan összefügg lelki folyamatainkkal. Az a kép alakult ki bennem, hogy főleg azok a tapasztalatok, és a hozzá tartozó érzések okozhatnak testi betegséget, amelyeket nem tudunk feldolgozni. Ha folyamatosan ezeken az elakadt történeteken rágódnánk, az veszélyeztetné a mindennapi túlélésünket (pl. gyakran okoz balesetet, hogy valaki nem az aktuális közlekedési helyzetre figyel, hanem a közelmúltban történt konfliktushelyzeten rágódik). Ezért ezek a tapasztalatok kikerülnek a figyelmünk középpontjából, de valahol a testünkben elraktározódnak.

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) úgy fogalmaz, hogy ezek az elraktározott érzelmek leblokkolják az életenergia (Chi) kiegyensúlyozott áramlását, ezért a szervezetben előbb működészavarokat, majd betegségeket okoznak, a gyógyítás célja a blokkok megszűntetése, az energiakeringés helyreállítása. A HKO megfigyelése szerint a legfontosabb érzelmek köthetők az 5 elem valamelyikéhez, ahogy fontos szerveink is, ennek megfelelően jól átlátható, melyik érzelem melyik szervhez kapcsolható.Nyugodtan mondhatjuk, hogy a krónikus betegségek jelentős mértékben pszichoszomatikus eredetűek. Kialakulásuk mögött mindig találunk lelki okokat. (Rossz szokásainknak, egészségtelen életmódunknak, függőségeinknek is mindig van pszichés háttere.) Jelentős mértékben támogathatja a orvosi kezelések hatását, ha felderítjük, milyen elakadások, fel nem dolgozott nehéz élmények terhelik meg szervezetünket. Növelhetjük a betegséggel (és más nehéz élethelyzetekkel) való megküzdőképességet a fájdalmas emlékek felismerésével, átdolgozásával, megbékítésével.
Nem az átélt nehéz élmény tesz beteggé, hanem a hozzá kapcsolódó, fel nem dolgozott fájdalom, harag, félelem stb. 


A családállítás folyamata éppen ezekkel a fel nem dolgozott élményekkel és a hozzá tartozó érzésekkel dolgozik. Megmutatja, hogy aktuális problémánk, betegségünk, kapcsolati nehézségünk hátterében milyen múltbeli esemény bújik meg és utat mutat a nehéz élmények megértéséhez, elfogadásához, a megbékéléshez. A módszer különlegessége, hogy saját múltunkból hozzáférhetővé teszi születésünk, magzatkorunk, sőt fogantatásunk eseményeit, valamint családunk nehéz sorsú tagjainak azon történeteit is, amelyek máig hatnak!

Azt tartják, hogy minden rosszban bene rejlik egy legalább ugyanakkora jó magva is, azonban a fájdalomra, haragra stb. koncentrálva ezt a jót még nem vagyunk képesek észrevenni. Amikor a nehéz életeseményt megbékítve megszületik bennünk az elfogadás, nem csak a gyógyulásunkat támogatjuk, hanem ez az elfogadás szükséges ahhoz is, hogy a fájdalmas tapasztalás „ajándékát” is befogadhassuk.

A következő csoportos alkalom időpontjáról itt tájékozódhat.

Honlap készítés